Wilt u gaan scheiden? Advocatenkantoren.nl brengt u graag in contact met een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat die u van juridisch advies kan voorzien bij een echtscheiding. Tijdens een scheiding zijn er duidelijke afspraken nodig om de echtscheiding goed af te handelen. Een scheidingsadvocaat kan u ondersteunen van A tot Z. Bekijk de bij Advocatenkantoren.nl aangesloten echtscheidingsadvocaten.
Scheidingsadvocaat nodig? Als u gaat scheiden zijn er een hoop zaken die geregeld dienen te worden. Echtscheidingsadvocaten weten van de hoed en de rand en kunnen u begeleiden tijdens het gehele proces van scheiden. Bij Advocatenkantoren.nl vindt u echtscheidingsadvocaten welke zijn gespecialiseerd in het correct afhandelen van de echtscheiding en alles wat daarbij komt kijken. Als jullie samen kinderen hebben dienen jullie afspraken te maken over kinderalimentatie, ouderschapsplan en co-ouderschap. Dit is slechts een aantal voorbeelden van zaken die allemaal geregeld dienen te worden om de scheiding goed af te wikkelen. Bij Advocatenkantoren.nl vindt u een overzicht van echtscheidingsadvocaten. Wilt u scheiden of meer informatie ontvangen over een scheiding aanvragen? De juridische ondersteuning van een echtscheidingsadvocaat is hierbij onmisbaar.
De rol van een echtscheidingsadvocaat is in eerste instantie om de juridische kant van de echtscheiding in goede banen te leiden. Bij een echtscheiding dienen er een hoop zaken geregeld te worden tussen u en uw partner. Zo zijn er juridische vraagstukken met betrekking tot het ontbinden van het huwelijk en dient er een praktische oplossing te komen voor bijvoorbeeld de kinderen, woonruimte en financiën. Zeker wanneer de verhoudingen tussen beide partijen op scherp staan, kan dat voor een hoop extra problemen zorgen tijdens de toch al hectische periode van scheiden. Als de verhoudingen tussen u en uw ex-partner goed zijn, kan er gekozen worden voor een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat. De scheidingsadvocaat behartigt in dit geval beide partijen. Deze manier heeft natuurlijk de voorkeur. Helaas komt het toch vaak voor dat de onderlinge verhoudingen op scherp staan. In dat geval wordt er vaak gekozen dat zowel u als uw ex-partner een eigen scheidingsadvocaat heeft. Logischerwijs is dit duurder dan het inschakelen van een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat.
Er zijn over het algemeen verschillende methodes waarin een echtscheidingsadvocaat of mediator het proces van de echtscheiding kan begeleiden.
De gezamenlijke methode, waarin zowel u als uw ex-partner door dezelfde echtscheidingsadvocaat wordt bijgestaan. Deze methode is het meest ideaal en kan eigenlijk alleen als jullie onderling in goed contact staan. Dit scheelt een hoop kosten, omdat de kosten voor de scheidingsadvocaat gedeeld kunnen worden.
Een andere methode is om ieder een eigen echtscheidingsadvocaat in dienst te nemen. Al het contact verloopt via de echtscheidingsadvocaten, waardoor er geen contact is tussen de ex-partners. Deze methode is geschikt als u er samen met uw partner niet uitkomt of als de situatie dusdanig is geëscaleerd dat u niet meer normaal om de tafel kunt met uw ex-partner. De echtscheidingsadvocaten zullen dan onderhandelen, waarbij uw echtscheidingsadvocaat uw belangen behartigt en de scheidingsadvocaat van uw ex-partner die van uw ex-partner. In dit geval zijn er dus twee echtscheidingsadvocaten die de scheiding zullen regelen. U zult hierbij amper tot geen contact hebben met uw ex-partner omtrent de echtscheiding.
Hierbij zal er een mediator of echtscheidingsadvocaat de onderhandelingen voeren tussen beide ex-partners. De keuze welke methode het best geschikt is voor de echtscheiding is dus sterk afhankelijk van de manier van omgang tussen u en uw ex-partner.
Als u gaat scheiden kunnen sommige zaken al zijn vastgesteld zijn in de samen overeengekomen huwelijkse voorwaarden. De huwelijkse voorwaarden dienen door een notaris te worden opgesteld. Dit kan voor het huwelijk of tijdens het huwelijk worden vastgesteld. Als er geen huwelijkse voorwaarden zijn dan betekent dat u getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat bezittingen en schulden van u en uw ex-partner als gemeenschappelijk wordt beschouwt. Hier zijn wel een aantal uitzonderingen van kracht die al met al grote gevolgen kunnen hebben. Door het inschakelen van een scheidingsadvocaat weet u precies waar u aan toe bent. De echtscheidingsadvocaat kan bezwaar maken als u het oneens met de gezamenlijke verdeling van bijvoorbeeld schulden.
Onderstaand stappenplan maakt de te nemen stappen inzichtelijk en geeft u een handvat tijdens het proces van scheiden. Een scheidingsadvocaat of mediator kan u begeleiden tijdens het proces van A tot Z.
Het is in ieder belang dat jullie samen duidelijke afspraken maken en deze afspraken op papier zetten. De echtscheidingsadvocaat zal de overeengekomen zaken vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Maak afspraken over de kinderen, de woning en hoe de gezamenlijke spullen worden verdeeld. Maar ook afspraken over partneralimentatie en/of kinderalimentatie, hoe is het pensioen geregeld na de scheiding en over eventuele schulden die er zijn dienen afspraken over te worden gemaakt. Tijdens een echtscheiding zijn er zoals u merkt veel zaken die geregeld dienen te worden.
Idealiter maken jullie samen afspraken waar jullie beide achter staan over de scheiding, zonder de tussenkomst van echtscheidingsadvocaten. In de praktijk blijkt dit toch vaak lastig te zijn om verschillende redenen. Het inschakelen van een mediator is een goede manier om er samen met uw ex-partner uit te komen. De mediator zal geen beslissingen nemen, maar in overleg een manier te vinden om de echtscheiding in goed overleg te regelen. De overeengekomen zaken zullen door de mediator worden vastgesteld in een document. De scheidingsadvocaat of mediator zal vervolgens de scheiding aanvragen bij de rechter.
Lukt het via de mediator niet om afspraken op papier te krijgen omtrent de scheiding? Schakel dan een echtscheidingsadvocaat in. Uw ex-partner zal in dat geval ook een scheidingsadvocaat in de arm nemen. De echtscheidingsadvocaat behartigt alleen uw belangen en zal met de scheidingsadvocaat van uw ex-partner onderhandelen. Uiteindelijk zal de scheiding aangevraagd worden bij de rechtbank, waarbij de echtscheidingsadvocaten van u en uw ex-partner de scheiding zullen regelen, waarbij beider belangen tijdens het proces van scheiden zullen zijn vertegenwoordigt.
De echtscheiding kan soms even duren, waardoor het van belang kan zijn om alvast wat tijdelijke maatregelen te nemen, alvorens de scheiding is bekrachtigt door de rechter. Denk hierbij aan de woonruimte, kinderen en bijvoorbeeld het gebruik van de gezamenlijke auto. Hier kunt u ook een scheidingsadvocaat voor in dienst nemen om de tijdelijke maatregelen vast te leggen. In goed overleg kunnen jullie een aantal zaken bespreekbaar maken en alvast regelen zolang de scheiding nog niet officieel is.
Wilt u een scheiding aanvragen bij de rechtbank? Dan is een echtscheidingsadvocaat verplicht! Een echtscheiding aanvragen kan via een eenzijdig of gemeenschappelijk verzoek tot scheiden. De voorkeur heeft logischerwijs een gemeenschappelijk verzoek tot een scheiding, aangezien jullie er dan samen uitgekomen zijn. De scheidingsadvocaat zal dan het echtscheidingsconvenant indienen bij de rechtbank. Hiervoor hoeft u zelf niet te verschijnen bij de rechtbank.
In het geval de scheiding aangevraagd wordt via een eenzijdig verzoek zal uw advocaat de scheiding aanvragen bij de rechtbank. Hierbij kan direct het echtscheidingsconvenant meegestuurd worden. De rechter zal u en uw scheidingsadvocaat uitnodigen voor een zitting bij de rechtbank. De advocaat zal met u overleggen wat u tijdens deze zitting kunt verwachten.
Binnen uw gezin gaat er een hoop veranderen als u besluit om te gaan scheiden. Zeker voor kinderen staat de wereld op zijn kop, waardoor het van groot belang is dat het belang van het kind voorop staat tijdens de echtscheiding en de afhandeling van het scheiden. Juridisch getouwtrek door de echtscheidingsadvocaten en frustatie onderling dient ten allen tijden voorkomen te worden. In de Nederlandse wet is het verplicht dat afspraken samen met de kinderen wordt gemaakt, uiteraard passend bij de leeftijd van de kinderen. Om u een inzicht te geven over welke zaken zoal aan bod zullen komen in de echtscheidingsconvenant, vindt u hieronder een aantal veel voorkomende onderdelen als u gaat scheiden met kinderen. Echtscheidingsadvocaten of een mediator kunnen u uiteraard ondersteunen waar nodig.
Afspraken die gemaakt worden over uw kind(eren) dienen verplicht om opgenomen te worden in het ouderschapsplan. De afspraken gaan over de omgangsregeling, de verzorging en hoe jullie elkaar informeren bij onderwerpen die het kind aan gaan. Deze afspraken staan dus in het ouderschapsplan, wat vaak een onderdeel is van het convenant. Gaan jullie scheiden? Het is belangrijk dat het ouderschapsplan goed in elkaar steekt.
Dat jullie gaan scheiden betekent niet dat het ouderlijk gezag veranderd. U blijft samen het gezag hebben over de kinderen na de scheiding. Het kan voorkomen dat één van de ouders graag het volledige gezag wilt hebben over het kind of de kinderen. In dat geval heeft u een scheidingsadvocaat nodig die deze procedure aanvraagt bij de rechter. De rechter maakt vervolgens een beslissing rekening houdende met het belang van het kind. Als jullie meerdere kinderen hebben zal de rechter afzonderlijk bepalen wie het gezag zal krijgen per kind. Bij kinderen die ouder zijn dan 12 jaar zal de rechter de mening van het kind meenemen in de beslissing.
Kinderalimentatie wordt vastgesteld per maand en is een bijdrage voor het levensonderhoud en de kosten voor de opvoeding van uw kind(eren). De beslissing over de hoogte van de alimentatie ligt bij de rechter. Let wel dat dit bedrag elk jaar zal worden aangepast. De afspraken over de kinderalimentatie zullen worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Deze afspraken dienen dus wel bekrachtigt en getoetst te worden door de rechter. Vaak wordt een eventuele partneralimentatie meegenomen in het verzoekschrift. De hoogte van de kinderalimentatie en/of partneralimentatie zorgt nogal eens voor onduidelijkheid tijdens de scheiding. Heeft u een vraag hierover? Schroom niet om een echtscheidingsadvocaat te benaderen. Echtscheidingsadvocaten hebben een ruime ervaring met alimentatie vraagstukken.
Co-ouderschap heeft in de meeste gevallen de voorkeur, omdat de kinderen hierbij gebaat zijn en in goed contact blijven met beide ouders. Co-ouderschap houdt in dat de kinderen zowel bij u als uw ex-partner wonen. De kosten van de opvoeding zullen worden gedeeld. Als de kinderen bij één van de ouders wonen, dient er kinderalimentatie betaald te worden aan u of uw ex-partner. Komt u er met uw ex-partner niet uit om heldere afspraken te maken over de omgang na de scheiding? Middels een zorgregeling bepaalt de rechter de afspraken qua omgang en co-ouderschap. In het geval dat één van de ouders eenzijdig gezag heeft en u wel met uw kind wilt omgaan, kunt u een omgangsregeling aanvragen bij de rechter. Hiervoor kunt u een advocaat scheiding in de arm nemen om de bezoekregeling zo ruim mogelijk te maken.
Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht om officieel te scheiden, maar wel zo handig om de afspraken duidelijk vast te leggen. In deze overeenkomst tussen u en uw ex-partner staan de afspraken die onderling zijn gemaakt met betrekking tot de scheiding. Hulp nodig van een echtscheidingsadvocaat? Echtscheidingsadvocaten weten als geen ander hoe deze afspraken vast te leggen en waar jullie op moeten letten. Uiteindelijk moet de rechter het echtscheidingsconvenant beoordelen en toetsen. Zaken die voorkomen in een echtscheidingsconvenant hebben betrekking op de kinderen, alimentatie, de woning, pensioen, boedelverdeling, schulden en zaken betrekking tot een eigen onderneming na het scheiden. Zijn jullie beide akkoord met de zaken in het echtscheidingsconvenant? Dan dienen jullie deze te ondertekenen en samen met het verzoekschrift en eventuele ouderschapsplan in te dienen bij de rechtbank. De rechtbank zal doorgaans na een aantal weken de echtscheiding bekrachtigen in een definitieve uitspraak.
Als één van de ex-partners een onderneming heeft, kan dit grote financiële gevolgen hebben als u besluit te scheiden. Zo moet de waarde van de onderneming bepaald worden en dient het pensioen verdeeld te worden. Dit zorgt in de meeste gevallen voor complexe materie. Het is logisch dat zowel u als uw ex-partner aanspraak denkt te maken op een deel van de waarde van de onderneming na de scheiding. Het komt dan ook vaak voor dat juridische ondersteuning hierbij vereist is. De advocaat echtscheiding zal u adviseren over de beste manier om dit proces te begeleiden. U wilt natuurlijk dat de zaken omtrent uw eigen bedrijf goed zijn geregeld. Benader dan ook een scheidingsadvocaat als u vragen heeft.
Om de echtscheiding in goede banen te leiden zijn echtscheidingsadvocaten vaak van groot belang. Via Advocatenkantoren.nl vindt u een ruim overzicht van scheidingsadvocaten in Nederland. Het is natuurlijk prettig dat de scheidingsadvocaat actief is binnen de regio waar u woont. Selecteer eenvoudig de regio waarbinnen u een echtscheidingsadvocaat zoekt. Al de op Advocatenkantoren.nl vertoonde echtscheidingsadvocaten hebben een uitgebreid profiel met informatie over het uurtarief, werkgebied, ervaring en specialisatie. Wij vertonen uitsluitend echtscheidingsadvocaten die staan ingeschreven bij Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Bij de profielen ziet u tevens of de geselecteerde echtscheidingsadvocaat is aangesloten bij een specialisatievereniging zoals de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Hiermee verzekert u zichzelf van de beste scheidingsadvocaat.
Kom via Advocatenkantoren.nl in contact met de door u gekozen scheidingsadvocaat. Kies een echtscheidingsadvocaat bij u in de buurt en stuur via de contactpagina op het profiel van de scheidingsadvocaat direct uw informatie over uw zaak of stel uw vraag aan de echtscheidingsadvocaat. Als uw vraag of zaak is ingediend zal deze worden beoordeeld door een juridisch expert. Het kan zijn dat er aanvullende informatie is vereist alvorens de zaak of vraag wordt doorgestuurd aan de echtscheidingsadvocaat. Dit kan betekenen dat er telefonisch contact met u zal worden opgenomen om uw aanvraag te bespreken. Naast het direct contacteren van echtscheiding advocaten kunt u ook een vraag stellen of een zaak sturen via de helpdesk. Wij proberen dan een geschikte keuze te maken uit de echtscheidingsadvocaten aan de hand van werkgebied, uurtarief en budget. Zijn er geen aanvullende vragen? Dan zal uw zaak worden doorgestuurd aan de echtscheidingsadvocaat. Wij streven ernaar binnen 1 werkdag uw aanvraag te beoordelen en u verder te informeren.
Onze bezoekers zijn op zoek naar juridische specialisten.
Word lid als advocaat, kantoor of ambassadeur.
KANTOOR AANMELDEN